Mégis mi a fene folyik a kifutókon?!
2017. augusztus 10. írta: Stílustitok

Mégis mi a fene folyik a kifutókon?!

67ac29e310506000e984782ceab08af18c637935.jpg

A legutóbbi kollekciókat elnézve nem számíthatunk túl sok jóra, ami az őszi kínálatot illeti. Pedig a szeptemberrel együtt rohamosan közeledik a divathetek szezonja is, és számítani lehet rá, hogy a tervezők újabb őrült szettekkel sokkolnak majd minket. De mégis miért teszik mindezt?

A "divatbemutató" egykor ténylegesen az aktuális divat, az új ruhák, fazonok bemutatására szolgált. Chanel idejében péládul a modellek még szigorúan a ruhához illő cipőt és kalapot viselték, a kellő mennyiségű kiegészítővel és csinos frizurával. Hibának nem volt helye!

De ezek az előadások NEM arról szólnak már, mint régen. Az unalmas...

Figyelemfelkeltőnek kell lenni, show-műsort adni. Hiszen végtére is "fashion show"-ról beszélünk, és ahogyan egy énekesnőnek sem elég ma már, ha jól énekel és tehetséges (Lady Gaga), úgy a kifutókon is muszáj valami egyedit, valami emlékezeteset produkálni. És az nyer, aki a legmerészebb, a legprovokatívabb és leghangosabb. 

Sokan még mindig képesek szó szerint venni ezeket a "divatbemutatókat", amiből leginkább a netes portálok profitálnak. A megbotránkoztató cikkeket ugyanis sokkal többen osztják meg, sok reakciót és kommentet eredményeznek. És én képtelen vagyok megérteni, hogyan lehet még mindig ennyi buta  naiv ember,akik bedőlnek mindennek.

spec-dresses-03.jpgUgyanis: a színpadokon látott ruhák legtöbbje kizárólag a kifutóra készül, és nem kerülnek forgalomba. A gyárakba, illetve a márkaboltokba és a bevásárlóközpontokba a ruhák egy lebutított, sokkal egyszerűbb formája kerül, olyanok, amik alkalmasak az utcai viseletre. A bemutatókon a modellek meghökkentő külsővel és tudatosan eltúlzott kiegészítőkkel vonulnak. A tervező általában egy konkrét témát dolgoz fel, a hangulatokra és az adott koncepcióra koncentrál. Az is előfordul, hogy egy aktuális közéleti témát dolgoz fel, 2016-ban például volt olyan férfikollekció, amit "Heterophobia" néven mutattak be és a bemutató egyértelműen a melegek ellen irányuló negatív megnyilvánulásokat forgatta ki. Nem volt ott szó semmilyen új divatról. Akit tényleg érdekel az öltözködés, az úgysem ezekre a parádézásokra hagyatkozik. Arra viszont jók, hogy felháborodott és értetlenkedő kommentek szülessenek, hogy azok, akiket nem foglalkoztat különösebben az öltözködés világa, az még inkább elzárkózzon előle, hiszen tévútra vezetik... 

Ha 2017-ben valóban az lenne a divat, amit elhiszünk a kifutóknak, akkor nem foglalkoztatná a fél világot az, hogy Katalin hercegné szoknyája nincs-e túl merészen szabva, vagy az, hogy Amal Clooney miben jelenik meg legközelebb férje oldalán a vörös szőnyegen. Egyikük sem viselne pl. fiókos szekrényt magára aggatva, és ez nem véletlen. 

 

 

süti beállítások módosítása