Szeptembertől tilos a fehér (?)
2017. augusztus 30. írta: Stílustitok

Szeptembertől tilos a fehér (?)

white-fashion-streetstyle.jpg

Szeptember első hétfője, és május utolsó hétfője között tilos fehéret viselni. Vagyis az volna, ha az 1900-as évek környékén élnénk, angol, illetve amerikai arisztokrata család tagjaként.

Ekkortájt hatalmas hangsúlyt kapott az öltözködés. Tulajdonképpen minden alkalomra, amit csak el tudunk képzelni, adott volt egy szabály, például az esti vacsorához is szigorúan ki kellett öltözni. Még szűk családi körben is, ha a társaság egy férfitagja frakk helyett szmokingban (!) merészelt megjelenni az asztalnál, az hatalmas sértésnek számított, alulöltözöttnek titulálták, és számíthatott rá, hogy megszólják. 

583a437a872a6ba9d05f83513d7c3ed2--sweater-skirt-big-sweater.jpg

Ilyen körökben született meg a szabály, hogy fehéret csak a nyári hónapokban illik viselni. A nemesi családok a nyarakat a hegyekben, vagy a tengerparti lakjaikban töltötték, és értelemszerűen egy praktikusabb, kényelmesebb, könnyedebb holmikból álló ruhatárat vittek magukkal. A nyári szezon leteltével ezeket a holmikat elcsomagolták, mert a "szabadidőruháknak" egyszerűen nem volt helye a hétköznapokban. A társasági események és a rang megkövetelte a formálisabb viseletet, ami sötétebb és díszesebb darabokat jelentett. Ha belegondolunk, milyen életet is éltek-  estélyek, vacsorák, bálok, kötelező megjelenések- nem is csoda, hogy botrányosnak számított a strandruházatban megjelenni.Nagyjából olyan hatása lehetett, mintha mostanában valaki fürdőnadrágban, strandpapucsban és atlétatrikóban állítana be a színházba. 

Akadnak, akik még mindig tartják magukat a fehéret tiltó szabályhoz, pedig ma már mi sem kisestélyiben megyünk színházba (milyen kár!),  és semmi sem indokolja, hogy szigorúan ragaszkodjunk egy elavult szabályhoz. Leginkább praktikussági szempontból nyúlunk ilyenkor a rossz idő közeledtével a sötétebb, kevésbé kényes holmikhoz, de határozottan helye van a fehér színnek is az őszi/téli ruhatárunkban. A textúráknak, az anyagoknak sokkal inkább jelentősége van, hiszen az időjárás változása miatt az ellenállóbb, sűrűbb szövésű textíliák, és a melegebb, vaskos anyagok után nyúlunk. A vakító optikai fehér helyett viszont válasszuk inkább a törtfehéret, vagy a krémszínt, amik a sötétebb színű ruhadarabokkal jobban harmonizálnak.

78fbb1116d9ef825a805cce2ddaece13.jpg

A kiváltképp jó stílusérzékkel megáldottak átmenthetnek néhány nyári darabot néhány trükkel (https://stilustitok.blog.hu/2017/09/19/evszakvaltas_a_gardrobban_olcsobb_mint_hinned), a kevésbé merészeknek az olyan örök darabokat javasolt, mint a fehér farmer, bőrdzseki, kötött pulcsi vagy a szövetkabát. Ezek a darabok stílusosak és elegánsak, és sosem fognak kimenni a divatból.

 

 

süti beállítások módosítása