A "fashion week", azaz a divathetek eredete
2018. szeptember 26. írta: Stílustitok

A "fashion week", azaz a divathetek eredete

feed_y_fashion_ego.jpg

Talán nem lepődünk meg rajta, de a mai formájában ismert rendezvénysorozat egy Párizsban látott ötleten alapszik, az első "fashion week" viszont New York-ban került megrendezésre 1943-ban.

Előzmények: A 19. századi Párizsban az előkelőségek számára privát bemutatók során mutatták be az tervezők legújabb kreációit, de ezek az események a nyilvánosság számára nem voltak nyitottak. Amerikában teljesen más koncepción alapultak az első divatbemutatónak nevezhető rendezvények: éttermekben vonultatták fel a ruhákat az ott étkező emberek előtt, és a franciákkal ellentétben, akik a haute couture kollekcióikat az előkelőségeknek, a pénzes embereknek szánták, az USA legfőképp a középosztálybeli nőket célozta meg. Egy 1900-as évekbeli flashmobként is gondolhatunk ezekre az eseményekre, mert előzetes hírverés nélkül, random ejtették meg a szóbanforgó bemutatókat. Általában ebédidőre időzítettek, hogy minél többen tartózkodjanak a helyszínen, és kommentárt fűztek minden egyes modellhez: mi látható a modellen, milyen alkalomra készült, illetve, hogy milyen anyagból.

fashionweekonline_com.jpgA növekvő érdeklődés miatt idővel már az áruházak rendelkezésre álló helyiségeiben, raktáraiban, pincéiben tartották meg a bemutatókat. A nézők zsúfoltan, szorosan egymás mellett és mögött ültek, és kifutó sem volt még. A modellek közvetlenül a székek között sétáltak, szinte alig volt mozgásterük. Ezek az események már szezonális jellegűek voltak, évente kétszer rendezték meg őket jó pár hónappal a szezon előtt, hogy legyen idő a rendelések felvételére, illetve a gyártásra. Nagyjából az 1920-as években járunk ekkor. 

A változást, mint annyi minden másban is, a háború hozta el. Mivel a rendelkezésre álló források nem tették lehetővé, hogy az amerikai előkelőségek Párizsba utazhassanak az egyedi, tervezői ruhákért, Eleanor Lambert kapott az alkalmon, és 1943-ban megrendezte az első "press week", vagyis sajtó hét néven futó rendezvényt New Yorkban. Célja az volt, hogy fellendítse az amerikai divatot, kifejezetten a sajtót és a szélesebb réteget célozta meg. Ez az esemény tekinthető a ma ismert "fashion week" elődjének. A mintát sokan hamar átvették, így egyre több hasonló rendezvény lett a városban. Még a 40-es években sor került rá, hogy a mai szokásokhoz hasonlóan naptárba rendezzék a dátumokat.  Az alagsorból így is csak a 60-as években kerültek ki a bemutatók, ekkor jelentek meg a kifutók is, évről-évre egyre nagyobb volumenűek lettek a rendezvények.

christiandior-50sfashion-shows.jpg

A különálló rendezésű bemutatókat csupán 93-ben fogták össze, ekkor alakult meg az 'Amerikai Divattervezők Tanácsa", azaz a "Council of Fashion Designers of America". Az esemény ekkor még a "7th on Sixth" néven futott, utalva a híres 6th Avenue-re, ahol a bemutatók zajlottak. A formátumot 2001-ben adták el az alapítók, ez után a szponzorváltásokkal együtt változott a név is (2004-ben Olympus Fashion Week, 2007-ben pedig Mercedes-Benz Fashion Week New York).

Az amerikai mintához elsőként Milánó csatlakozott 1958-ben, majd London 1984-ben.  Habár Párizs volt az alap ihletadó, ők viszonylag későn, a 1973-ban  rendezték meg az első, a többiekhez hasonló mintára épülő fashion week-et. Érdekesség, hogy Párizs a mai napig tartja régi szokását azzal, hogy a haute couture ruháit a készruháktól elválasztva, különálló rendezvények során mutatják be. 

süti beállítások módosítása